söndag 25 maj 2008

Heldag på grisfarmen

Spenderat dagen med att göra etologiska studier på grisar. Studerat olika sätt att förhindra svansbitning och det bästa sättet att bli av med detta överslagsbeteende är att ge grisarna halm.

Metoden är både enkel och billig och gör att grisarna lidande och stress minskar avsevärt. Det är synd bara att det är omöjligt i många fall att ändra bönders beteende. Kanske skulle behövas lite mer forskning där.

5 kommentarer:

M. Carlsson sa...

Men om lösningen på problemet är så enkel och billig borde väl även den envisaste bonde hänga på tåget, tycker man ju.

Rikframtid sa...

Det blir ju så klart en kostnads ökning fast en liten sådan som bönder inte är villiga att få. Ända sättet skulle vara att lagstifta.

M. Carlsson sa...

Lite trist att man måste vifta med en lag varje gång man vill att djuren ska få det lite bättre. Själv skulle jag bli en usel bonde, så det var en himla tur att mina föräldrar sålde gården och bytte karriär. Jag skulle kosta på djuren all möjlig lyx och inte ha hjärta att avliva eller sälja dem sedan. Det skulle nog bli konkurs direkt. :-)

Anonym sa...

På dom tre gårdar där jag har jobbat har vi använt halm vid svansbitning. Så så ovanligt är det nog inte.

Rikframtid sa...

jag uppfattar det som att halm bara används vid svårare skador på grisarna. Men det varierar säkert väldigt mkt mellan gårdar.

Jag skulle ju helst se att halm alltid användes för att minska den stress som djuren lever under på köttgårdar

Precis som den hemliga husmoderna skulle jag bli en bonde som har svårt att klara sig ekonomiskt